Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Węglowodany, jak wiadomo, są bardzo wartościowym źródłem energii. Rzec można, że głównym. Komponując posiłki, bardzo często bywa tak, że nie wiemy, na co się zdecydować. Kasza czy ziemniaki? Sięgnąć po coś tradycyjnego czy bardziej wyszukanego? Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie [...]
[...] że epikatechina pochodząca z kakao może stymulować proces spalania tłuszczu, co zwiększa utratę wagi. Kluczem jest jednak ilość. Dwie lub trzy kostki gorzkiej czekolady zawierającej co najmniej 70% kakao przyniosą nam korzyści i uchronią przed sięganiem po inne słodycze. Jedzenie jej w nadmiernych ilościach będzie tak samo szkodliwe, jak [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] zestawu. 3. Olimp Creatine Xplode 500g Zaawansowana mieszanka aż 6 form kreatyny od firmy Olimp to silny konkurent wśród stacków na rynku suplementów diety. Xplode nie zawiera monohydratu, co jest sporym plusem dla osób unikających tej formy, ze względu na możliwe działanie nasilające gromadzenie wody. Co więcej, firma wskazuje na to, że w [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się nadadzą jako uzupełnienie posiłku o dodatkową porcję białka. Porcja sera cheddar (ok. 100 g) zawiera: Liczba kalorii: ok. 410 Białko: 24 g Węglowodany: 2 g Tłuszcz: 34 g I witaminy, takie jak: witamina A, B12, K, ryboflamina. Jogurt grecki Ostatnia pozycja na liście [...]
[...] chudego mięsa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, jaj i ryb. Wysokoprzetworzone i peklowane mięso nie jest zalecane, ponieważ wykazano, że powoduje nadciśnienie, a także zawiera substancje rakotwórcze. Niekorzystne jest również mięso poddane długotrwałemu smażeniu, szczególnie z wykorzystaniem kwasów omega-6 (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]
[...] izolat oraz hydrolizat. Różnią się one przede wszystkim sposobem wchłaniania, smakiem i ceną: Koncentrat (WPC) – proteina mlecznego pochodzenia, szybko się wchłania, zawiera zwykle 65-80% białka i często dodatki wzbogacające jej smakowitość Izolat (WPI) – również pochodzenia mlecznego, różni się od WPC większą zawartością białka – 85-90% [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
[...] Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a drugie bardziej rygorystyczne. Białka roślinne należą do takich białek, które są „niepełnowartościowe”, ponieważ nie zawierają lub zawierają, ale w nieodpowiednich ilościach lub/i proporcjach aminokwasy egzogenne. W celu uzupełnienia tych aminokwasów i zwiększenia wartości białka należy [...]
[...] tym prawie 11 g białka, 3,5 g tłuszczów oraz 25 g węglowodanów. Strączki świetnie dają sobie radę jako substytut mięsa w posiłku. Przy czym, w przeciwieństwie do mięsa, nie zawierają tłuszczy nasyconych, dostarczają za to sporo błonnika. Porcję warzyw strączkowych jadaj dwa razy w tygodniu. Możesz dodawać je do sałatek lub przygotować danie z [...]
[...] goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w kuchni urosło na [...]